DZISIAJ BĘDZIE ;
/pobudzająca KAWUSIA LATTE,,
Caffe ART-Latte ,
jest malowanie mlekiem wylewanym z dzbanuszka/ z dzióbkiem/
jest malowanie mlekiem wylewanym z dzbanuszka/ z dzióbkiem/
, oraz tworzenie wymyślnych figur -wykałaczką
lub /innego rodzaju
różnymi ostrymi ,,wynalazkami,,.
ZASADĄ JEST ŻE;
- pianka musi mieć konzystencję jogurtu , dlatego potrzebne nam będzie;
/tylko i wyłącznie /
-tłuste mleko
/ najlepiej 3.2% zw., tłuszczu/
- i najlepiej z lodówki- zimne
Mleko musi być spienione-!!!
,- jeżeli jest wlewane z dyszy ekspresu ,to;
- do dzbanuszka wlewamy minimalnie mniejszą
ilosc mleczka ,od tej jaką potrzebujemy
/ponieważ ,,Caffe Latte,, WYMAGA MLEKA W DWOJAKIEJ POSTACI/
następnie;
- podstawiamy dzbanek pod parową dyszę.
Umieszczamy ją jak najgłębiej zanurzoną przy samej ściance,
-w miarę spieniniania się, obniżamy koszyłysząc lekko dzbankiem
/w górę - dół i ruchem okrężnym/ ,
laż do powiększenia objętości mleka/
prawie dwukrotnie.
prawie dwukrotnie.
/nie wyjmujcie z dyszy !!!/
-, kończymy- gdy dzbanek parzy nas w palce,
mleko uzyskało wtedy już odpowiednią temperaturę /ok. 60 -65st./
mleko uzyskało wtedy już odpowiednią temperaturę /ok. 60 -65st./
-i UWAGA !
- należy przytrzymać jeszcze dyszę w dzbanku , i dopiero , ją usunąć , po wyłączeniu expresu.
Zapobiega to tworzeniu się nie-porządanych bąbli.
Mleko ,,,
,- jeżeli będzie SPIENIANE RĘCZNIE ,to ;,,
,,, pamiętajcie o tym - aby zrobić to perfekcyjnie,potrzebna jest wprawa i doświadczenie ,
- ale za pomocą moją, wyjdzie wam to już za pierwszym razem ,,super,,
A WIEC:
- do blaszanego /0,5 l./ kubka
wlewamy /ok.180-220ml./ podgrzanego mleka
/ NIE WRZĄCE !!!/
-wtedy jest więcej pianki/ o którą nam właśnie chodzi/
- i ,,potraktujmy'' je, spieniaczem ręcznym,
blenderem, lub zwykłym mixerem,
-wkładajmy/włączony na maxa/ spieniacz tak- aby otworzył tzw. wir-i łapał zarówno powietrze jak i mleko,
- spieniamy tak ok,3-4 min.
- większą połowę spieniamy , a reszta zostaje w stanie poprzednim,
/bo jak wspomniałem -tak się serwuje prawdziwe Caffe Latte/
-a ono nie potrzebuje znacznej ilości pianki, w przeciwieństwie do Cappuccino
-a ono nie potrzebuje znacznej ilości pianki, w przeciwieństwie do Cappuccino
/ a!!!!
jak utworzyć piankę nie mając ,sprzęciku,?????
- to po prostu bierzesz trzepaczkę między dłonie i ,,działasz,, tam i z powrotem , góra i dół
- albo można też , użyć shakera
UWAGA!!!!!!
Jak nie macie ani trzepaczki ani shakera???
-to nie problem, po prostu użyjcie do tego słoika ,
/ heh,,,najlepiej po małym majonezie , a nie po 5 kilogramowych korniszonach,/
-wlejcie gorące mleko, zakręćcie i potrząsajcie ile wam ,,Bozia,, dała siły w rękach,,,
/podobno najlepiej z góry do dołu- lub odwrotnie/
,
/podobno najlepiej z góry do dołu- lub odwrotnie/
,
Wychodzi REWELACYJNIE !!!
potem już tylko łyżeczką dolewacie do kawy i gotowe,,,,
TERAZ TWORZENIE czyli
,,,
MALOWANIE ,,LATTE ART,,
-trzymamy pod lekkim kątem
filizanke wypełnioną /w 1/3/
swoją ulubioną kawą
-nalewamy powoli dzbaneczkiemkoniecznie z z dzióbkiem/
-jak filiżanka jest już prawie
pełna , zaczynamy modelować,
szybszym strumieniem, manipulując
dzbanuszkiem ,,,
/
serduszko
zrobimy-nalewając
okrągłą plamkę mleka, mniej
wiecej w polowie przesuwamy
strumień do do srodka , podnosząc
energicznym ruchem dzbanek do góry.
możemy robić zygzaki, lejąc mlekopotem , wykałaczką, po prostu
lekko zamieszamy i wyjdzie zawsze cos ciekawego,
ze zwykłej plamy , można za
pomocąwykałaczki moczonej w kawie,stworzyć istne cuda,,,
pomocąwykałaczki moczonej w kawie,stworzyć istne cuda,,,
polecam oglądnąć ten filmik
/ i inne tam zamieszczone/
NA koniec posypujemy Śmietankę,/jak kto lubi/szczyptą / a, nie łyżeczką/
-kardamonu
- cynamonu
- imbiru
- imbiru
lub i - pyszna jest ze szczyptą- chilli,,,
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz