środa, 9 lutego 2011

CAFFE ,, LATTE,

DZISIAJ  BĘDZIE ;
                /pobudzająca KAWUSIA LATTE,,







Techniką wykreowania  odpowiedniego wizerunku 
Caffe  ART-Latte  ,
 jest malowanie mlekiem wylewanym z dzbanuszka/ z dzióbkiem/
 , oraz  tworzenie  wymyślnych figur -wykałaczką 
lub /innego rodzaju 
różnymi ostrymi ,,wynalazkami,,.



ZASADĄ JEST ŻE;
- pianka musi mieć konzystencję jogurtu , dlatego potrzebne nam będzie;
 /tylko i wyłącznie /
-tłuste mleko
/ najlepiej 3.2% zw., tłuszczu/
- i najlepiej z lodówki- zimne 


Mleko musi być spienione-!!!

 ,- jeżeli jest wlewane z dyszy ekspresu ,to;
- do dzbanuszka wlewamy minimalnie mniejszą 
ilosc mleczka ,od tej jaką potrzebujemy 
/ponieważ ,,Caffe Latte,, WYMAGA MLEKA W DWOJAKIEJ POSTACI/ 

 następnie;
- podstawiamy dzbanek pod parową dyszę.
Umieszczamy ją jak najgłębiej zanurzoną przy samej ściance,
-w miarę spieniniania się, obniżamy koszyłysząc lekko dzbankiem 
/w górę - dół i ruchem okrężnym/ ,
laż do powiększenia objętości mleka/
 prawie dwukrotnie.
/nie wyjmujcie z dyszy !!!/
-, kończymy- gdy dzbanek parzy nas w palce,
mleko uzyskało wtedy już odpowiednią temperaturę /ok. 60 -65st./
-i UWAGA !
- należy przytrzymać jeszcze dyszę w dzbanku , i dopiero , ją usunąć , po wyłączeniu expresu.
Zapobiega to tworzeniu się nie-porządanych bąbli.



Mleko ,,,
 ,- jeżeli będzie SPIENIANE RĘCZNIE ,to ;,,
   
,,, pamiętajcie o tym - aby zrobić to perfekcyjnie,potrzebna jest wprawa i doświadczenie ,
- ale za pomocą moją, wyjdzie wam to już za pierwszym razem ,,super,,

A WIEC:

- do blaszanego /0,5 l./ kubka
   wlewamy /ok.180-220ml./ podgrzanego mleka 
           / NIE WRZĄCE !!!/
 -wtedy jest więcej pianki/ o którą nam właśnie chodzi/
- i ,,potraktujmy'' je, spieniaczem ręcznym,
blenderem, lub zwykłym mixerem, 

-wkładajmy/włączony na maxa/ spieniacz tak- aby otworzył tzw. wir-i łapał zarówno powietrze jak i mleko,
- spieniamy tak ok,3-4 min.
- większą połowę spieniamy , a reszta zostaje w stanie poprzednim,
 /bo jak wspomniałem -tak się serwuje prawdziwe Caffe Latte/ 
-a ono nie potrzebuje znacznej ilości pianki, w przeciwieństwie do Cappuccino



/ a!!!!
 jak  utworzyć piankę  nie mając ,sprzęciku,?????

- to po prostu bierzesz trzepaczkę między dłonie i ,,działasz,, tam i z powrotem , góra i dół
- albo  można też , użyć shakera


UWAGA!!!!!!

Jak nie macie ani trzepaczki ani shakera???
-to nie problem, po prostu użyjcie do tego słoika ,
/ heh,,,najlepiej po  małym majonezie , a nie       po 5 kilogramowych korniszonach,/

 -wlejcie gorące mleko, zakręćcie i potrząsajcie ile wam ,,Bozia,, dała siły w rękach,,,
/podobno najlepiej z góry do dołu- lub odwrotnie/
,
      Wychodzi REWELACYJNIE !!!
 potem już tylko łyżeczką dolewacie do kawy i gotowe,,,,
          TERAZ TWORZENIE czyli 

,,,
                        MALOWANIE ,,LATTE ART,,


-trzymamy pod lekkim kątem
filizanke wypełnioną /w 1/3/ 
swoją ulubioną kawą

-nalewamy powoli dzbaneczkiemkoniecznie z z dzióbkiem/

-jak filiżanka jest już prawie 
pełna , zaczynamy modelować,
szybszym strumieniem, manipulując
dzbanuszkiem ,,,


/
serduszko 
zrobimy-nalewając 
okrągłą  plamkę mleka, mniej
wiecej w polowie przesuwamy
strumień do do srodka , podnosząc
energicznym ruchem dzbanek do góry.

możemy robić zygzaki, lejąc mlekopotem , wykałaczką, po prostu
 lekko zamieszamy i wyjdzie zawsze cos ciekawego,


 ze zwykłej plamy , można za 
pomocąwykałaczki moczonej w kawie,stworzyć istne cuda,,,


  polecam oglądnąć ten filmik 
   / i inne tam zamieszczone/




  NA koniec posypujemy Śmietankę,/jak kto lubi/szczyptą / a, nie łyżeczką/
-kardamonu
- cynamonu
- imbiru
lub i - pyszna jest ze szczyptą- chilli,,,

smacznego 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz