Dzisiaj podam przepis na ORYGINALNY FRANCUSKI sos Beszamel
taki jak robi mój francuski przyjaciel Kucharz JACKOUE z MARSYLII.
-sosik Beszamel , jest bardzo prostym sosem do przyrządzenia,
aczkolwiek łatwo jest go przypalić , zatem należy , go stale mieszać podczas , gotowania.
Jest on Francuskim sosem którego nazwa pochodzi od Francuza Louisa de Bechameila, był on osobistym kucharzem Ludwika XIV, sos ten jest popularny bardzo we Włoszech i Anglii gdzie nazywany jest ,,białym sosem,,.
SKŁADNIKI;
-mąka /100g./
-masło/100g./
-mleko/ 1l. /
-gałka muszkatałowa / 1 łyżka /
-sól, pieprz / 1/2łyżeczki /
- orzeszki włoskie /garść ,startych na tarce// opcjonalnie/
OPIS PRZYRZĄDZANIA;
1.
W rondelku , rozgrzewamy MASŁO,jak się roztopi
ściągamy rondel z ognia i , dodajemy MĄKĘ i mieszamy , uzyskując gładką masę
2.
W tym momencie uzyskaliśmy ,,a la zasmażkę ,, a Francuzi nazywają ten etap ,,ROUX,,
-
w tym momencie dolewamy po-malunku ciepłe MLEKO / , , mieszając trzepaczką/ aby zapobiec powstawaniu ,,nie chcianych ,, przez nas grudek
3.
Teraz ponownie umieszczamy rondel na kuchence , i gotujemy , na małym ogniu/ ciągle mieszając/
4.
Jak sos zacznie się gotować dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę gałki muszkatałowej,i/opcjonalnie orzeszki/
5.
Przykrywamy teraz rondelek pokrywką ,i gotujemy sos na małym ogniu, przez ok .15 minut,
/-mieszając od czasu ,do czasu/
i mamy GOTOWY!!!!!
SEKRETEM UZYSKANIA WSPANIAŁEGO SOSU JEST,
1.
Nie mieszać mąki z masłem na palniku /ogniu/
2.
Używaj trzepaczki , a nie łyżki podczas początkowego mieszania.
3.
Mleko musi być ciepłe
/ Nigdy zimne!!! i nie gorące/
4.
Nie przedobrzyj z Gałką Muszkatałową
Jeżeli chcemy aby sos był gęstszy to konzystencję modyfikujemy sami
- dodając więcej mąki, jeżeli rzadszy adekwatnie dodajemy więcej mleka jak chcemy aby był bardziej wodnisty.
Gęstość sosu powinna by zależna od tego, do czego chcemy go zaserwować
i tak np.,,,do:::
zapiekanek , lazanii itd ,, sos powinien byc gęstszy
do
mięsa , parówek itp
może byc rzadszy.
Podczas gotowania możemy dodać pieczarki i starty ser Parmezan, będzie wtedy odpowiedni,,,
np. , do omleta
-jak dodamy cebulkę , będzie wtedy pasował np.do
mięsa pieczonego
-jak dodamy pomidory lub koncentrat, będzie wspaniałym dodatkiem do np,parówek,,,,
Mamy w tym przypadku swoje indywidualne pole do popisu i inwencji kulinarno -twórczej,,,,,,,
smacznego,,,,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz