środa, 9 lutego 2011

SOS BESZAMEL/ francuski przepis/


Dzisiaj podam przepis na ORYGINALNY FRANCUSKI sos Beszamel
taki jak robi mój francuski przyjaciel Kucharz JACKOUE z MARSYLII.

 -sosik Beszamel , jest bardzo prostym sosem do przyrządzenia,
 aczkolwiek łatwo jest go przypalić , zatem należy  , go stale mieszać podczas , gotowania.

Jest on Francuskim sosem którego nazwa pochodzi od Francuza Louisa de Bechameila, był on osobistym kucharzem Ludwika XIV, sos ten jest popularny bardzo we Włoszech i Anglii gdzie nazywany jest ,,białym sosem,,.



SKŁADNIKI;

-mąka /100g./
-masło/100g./
-mleko/ 1l. /
-gałka muszkatałowa / 1 łyżka /
-sól, pieprz /  1/2łyżeczki /
- orzeszki włoskie /garść ,startych na tarce// opcjonalnie/



OPIS PRZYRZĄDZANIA;

1.
W rondelku , rozgrzewamy MASŁO,jak się roztopi
ściągamy rondel z ognia i  , dodajemy MĄKĘ i  mieszamy , uzyskując gładką masę
2.
W tym momencie uzyskaliśmy ,,a la zasmażkę ,, a Francuzi nazywają ten etap ,,ROUX,,
-  
 w tym momencie  dolewamy po-malunku  ciepłe MLEKO  / , , mieszając trzepaczką/ aby zapobiec powstawaniu ,,nie chcianych ,, przez nas grudek
3.
Teraz ponownie umieszczamy rondel na kuchence , i gotujemy , na małym ogniu/ ciągle mieszając/
4.
Jak sos zacznie się gotować dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę gałki muszkatałowej,i/opcjonalnie orzeszki/
5.
Przykrywamy teraz rondelek pokrywką ,i gotujemy sos na małym ogniu, przez ok .15 minut,
     /-mieszając od czasu ,do czasu/

i mamy GOTOWY!!!!!





SEKRETEM UZYSKANIA WSPANIAŁEGO SOSU JEST, 

1.
Nie mieszać mąki z masłem na palniku /ogniu/
2.
Używaj trzepaczki , a nie łyżki podczas początkowego mieszania.
3.
Mleko musi być ciepłe 
/ Nigdy zimne!!! i nie gorące/
4.
 Nie przedobrzyj z Gałką Muszkatałową


Jeżeli chcemy aby sos był gęstszy to konzystencję modyfikujemy sami 
- dodając  więcej mąki, jeżeli rzadszy adekwatnie dodajemy więcej mleka jak chcemy aby był bardziej wodnisty.

 Gęstość sosu powinna by zależna od tego, do czego chcemy go zaserwować

 i tak  np.,,,do:::

zapiekanek , lazanii itd ,, sos powinien byc gęstszy
 do
 mięsa , parówek itp
może byc rzadszy.


Podczas gotowania możemy dodać pieczarki i starty ser Parmezan, będzie wtedy odpowiedni,,,
np. , do omleta

-jak dodamy cebulkę , będzie wtedy pasował np.do
mięsa pieczonego

-jak dodamy pomidory lub koncentrat, będzie wspaniałym dodatkiem do np,parówek,,,,

Mamy w tym przypadku swoje indywidualne pole do popisu  i inwencji kulinarno -twórczej,,,,,,,


smacznego,,,,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz