piątek, 18 lutego 2011

LAZANIA ,,RÓŻYCZKA,,


WITAM 



 DZISIAJ PRZEPISEK NA TAKĄ /NIE-TYPOWĄ/ LAZANIĘ , /jest to wynalazek mojej Włoskiej  przyjaciółki/ .

Składniki , z jakich się robi ,tą tzw, Lazanię -
są podobne do tej tradycyjnej Lazanii, 
  -inna natomiast jest technika,  a i smak jest taki sam, .
Lazania jak ją nazwałem różyczka/ ponieważ po upieczeniu wygląda jak rozkwitająca róża/  
Lazania ta jest rolowana a nie warstwowa, tym się tylko różni od tradycyjnej.



SKŁADNIKI na WYPEŁNIENIE;


-pieczarki /300g./
-szynka /400g./
-ser żółty ,,Emantaler,, w plasterkach /60g./


MOŻEMY ZAMIAST SERKA ŻÓŁTEGO UŻYc
- MOZZARELLI 
A ZAMIAST SZYNKI
- MIĘSO MIELONE
- RICOTTA LUB SZPINAK
/ zawartosć srodka to już nasza smakowa inwencja/




SKŁADNIKI na SWIEŻE CIASTO MAKARONOWE ;


-mąka /400g./
-jajka / 4 sztuki/
-sól




SKŁADNIKI NA SOS BESZAMEL ;


/podane są w moim oddzielnym ,,Poscie, oraz sposób przyrządzania/






SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA;


1.
 Zaczynamy od zrobienia ciasta na makaron.


- wsypujemy make na blat i w srodek wbijamy jajka, wszystko ręcznie ,mieszamy , 






2.
  - aż do uzyskania ,ciasta 




3.
  - następnie zawijamy w folie i wkładamy do    -    lodówki na ok, 45 minutek.


4.


  -
    w tym czasie robimy sosik Beszamelowy






                     uwaga!
   opis przyżądzania sosiku jest w moim Poscie                  ,,              sos beszamel,,




5.
    po 45 minutach wyjmujemy ciasto i ;
               -rozwałkowywujemy


     


6.


  -na rozwałkowane cieniutko ciasto,     - rozsmarowywujemy nasz ,,sosik beszamelowy






 .


7.


następnie nakładamy ;
-plasterki szynki
-pieczarki








8.


i na koniec zakrywamy ;
plasterkami sera,,,






9.


teraz zawijamy wszystko /jak roladę/


10.




po zawinięciu , kroimy na grubsze plastry
/ zależnie od naszego wyboru , moga byc cieńsze lub grubsze/




11.


 W naczyniu w którym będziemy piec, na dnie rozsmarowywujemy , sos Beszamel.






12.


 i wkładamy plastry lazanii, 
- polewając je od góry obficie sosem


13.


w takim stanie jak na zdięciu 


umieszczamy naszą potrawę ,w rozgrzanym piekarniku na- 185stopni,



i pieczemy 35 min,




14.


I GOTOWE!!!!






SMACZNEGO,,,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz