PASTA -KREM NA KANAPKI Z TUŃCZYKA I CUKINII
DZISIAJ PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA KREM/PASTĘ/ NA KANAPKI Z CUKINII
W POLSCE SĄ MAŁO POPULARNE TEGO TYPU /KREMY DO KANAPEK// ALE WE WŁOSZECH, HISZPANII CZY FRANCJI są BARDZO POPULARNE
jest to WYŚMIENITY DODATEK DO UROZMAICENIA MENU NA ŚNIADANKO LUB KOLACJĘ
DZISIAJ PODAM PRZEPIS NA PYSZNY KREM Z CUKINII I TUŃCZYKA //
/CUKINIA /KABACZEK/jest już pisałem jest bardzo popularny we Włoszech , oni jako pierwsi docenili walory tego/dietetycznego/ warzywka,
Dopiero na początku 20 wieku Włosi wyhodowali to warzywo nazywając je własne zukinią./ZUCCHINI/
CZYLI MAŁĄ DYNIĄ
Jest to bardzo zdrowe i dietetyczne warzywo,
Zalecane dla ludzi z /nadkwasota / bowiem cukinia zawiera związki zasadowe ,działające odkwaszające.
Cukinia zawiera bardzo mało kalorii , a mnóstwo witamin /C, A, B/ oraz znaczne ilości potrzebnego nam/ w stresowych sytuacjach MAGNEZU
/
We Włoszech jest bardzo powszechnie stosowana i podawana w formie zapiekanej,duszonej,grillowanej.
Jest dodatkiem do placków, surówek,mięs i serów.
W DALSZEJ CZĘŚCI SWOJEGO BLOGA PODAM KILKA FANTASTYCZNYCH PRZEPISÓW Z TĄ,, MAŁĄ DYNIĄ,,
DZISIAJ BĘDZIE TO ,,CREMA DI ZUCHINIE,,
SKŁADNIKI
-2 ŚREDNIE CUKINIE
-PUSZKA TUŃCZYKA/ LUB INNYCH RYBEK/
-OLIWA Z OLIWEK LUB OLEJ ROŚLINNY
-SÓL
I PIEPRZ
- PÓŁ KOSTKI BULIONU
OPIS PRZYRZĄDZANIA
1.
Umyć cukinię , i pokroić w plasterki,
2.
Do garnczka wlewamy olej i wsypujemy cukinię , mieszamy i dolewamy niewielką ilosc wody / z bulionem/ aby się cukinia nam poddusiła bardziej,a nie podsmażyła.
tak mieszając trzymamy ją na ogniu ok,12 min.
3.
Następnie po ok 12 minutach , -cukinię / z zawroscią sosiku z garnczka/ oraz z tuńczykiem , solą i pieprzem MIKSUJEMY
4.
I to cała filozofia,,,///
I GOTOWE
jako pasta krem NA KANAPECZKI,,,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz