Dzisiaj chcę przedstawić SZYBKI przepis na smakowite małże ....,, COZE a'la Birra,,
,,,Postanowiłem przedstawić ten przepis,ponieważ, /pamiętam jak kiedyś mój kolega , trzymał w zamrażalce pół roku 3 kg mrożonych małż /kupił gdzieś na promocji w dyskoncie/. I nie wiedział jak ma je przyrządzić , itd,,
Wielu ludziom kojarzy się przygotowanie tych,pysznych mięczaków z jakąś większą sztuką kulinarną,
jednak prawda jest taka , że przygotowanie małży jest bardzo proste, trudniejsze jest doprawienie, określenie i wybór -odpowiednich małży do gotowania czy też smażenia,
Zakupione mrożone małże , nie wszystkie nadają się do jedzenia, te które są otwarte ,są na 100% martwe / a takimi - łatwo o zatrucie/,
Tak samo jak i /po gotowaniu/ nie otworzy się skorupka, jest oznaką że - biedna małża była martwa .
ZATEM;;;
- DO PRZYRZĄDZANIA UŻYWAMY TYCH ZAMKNIĘTYCH
/.
NATOMIAST;;;
-DO KONSUMPCJI po ugotowaniu NADAJĄ SIĘ TYLKO TYLKO TE OTWARTE!!!!!!!
Na początek należy skorupki bardzo dokładnie oczyścić, zeskrobać zewnętrzne włókna, wypłukać,itd.
Podam dzisiaj bardzo szybkie przygotowanie małży , na tzw, ,,inną,, kolację/ na pewno zdrową,
-małże zawierają bowiem , wiele walorów zdrowotnych , począwszy od kwasów nienasyconych kwasów Omega 3, po te że są dobrym afrodyzjakiem.
Zalecam przed czynnościami dotowania , wcześniej małże rozmrozić ,dokładnie wypłukać w bieżącej wodzie - umieścić w misce i odstawić na 2 godzinki, w celu pozbycia się ,,mulastego,, posmaku, w tym czasie mogą się co niektóre otworzyć,nadają się one tylko do wyrzucenia , jeżeli są tylko leciutko otwarte , można sprawdzić je /czy są żywe/ posypując solą , jeżeli skorupka się domknie to jest O,K,
- znaczy się - że nasz mięczak jest zdrowy i rzez'ki
Mój Włoski przyjaciel moczy małże przez 2,5 godzinki w winku wytrawnym, i zastępuje to wino ,/zamiast piwa/ podczas gotowania,,,,
Musicie sami pobróbować , jak będzie wam bardziej smakować, !!!!
zaczynamy ,,,
POTRZEBNE PRZYBORY;;;
-tylko garnek,
SKŁADNIKI;;;
-małże /ok 1 kg./
-piwo jasne / 0.33l/lub wino
-oliwa z oliwek
- 1 cebula
-1/2 selera
-1 marchewka
-pieprz/ najlepiej świeżo zmielony/
OPIS PRZYRZĄDZANIA;;;
1.
Cebulkę , seler i marchew pokrojoną /drobniutko/,
,wrzucamy na rozgrzany olej/oliwę/ i trzymamy na ogniu, lekko dusimy,, kilka minut.
2.
Następnie wlewamy piwo,/wino/ i wsypujemy nasze mięczaki,
-Gotujemy tak ok 15 min. , pieprząc do smaku.
i,,,,,,,
DANIE GOTOWE,,,,
Jest to jeden z łatwiejszych , przepisów , w następnych postach przedstawię jeszcze inne , bardziej wymyślne,,,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz