DZISIAJ
WYKORZYSTAM POZOSTAŁY MAK Z ROBIONEGO,, CIASTA MAKOWO -PUDDING OWEGO,,
I W CIĄGU ZALEDWIE 12 MINUT
-ZROBIĘ PYCHOTKI CIASTECZKA ,KTÓRE NAUCZYŁ MNIE ROBIĆ JACKOUE Z MARSYLII
- CIASTKA TE SĄ- BARDZO PROSTE W PRZYGOTOWANIU ,
- A I ZARAZEM BARDZO SZYBKIE DO PRZYRZĄDZENIA,
SKŁADNIKI;
-mąka /2,5 szklanki/
-masło lub margaryna /0,5 kostki/
-jajka 2 sztuki
-cukier /0,5 szklanki/
- proszek do pieczenia / 0,5 łyżeczki/
-czekolada / 2 tabliczki/
oraz wedle uznania;
-cynamon lub wanilia
-mak
-wiórki kokosowe
-bakalie
-orzeszki
-kakao/ zamiast cynamonu /
OPIS PRZYRZĄDZANIA;
1.
Pół porcji masełka podgrzewamy w rondelku.
2.
w tym czasie kiedy masełko się topi, /na lekkim ogniu/
- my drugą połowę masła wkładamy do miseczki, /garnczka
i dodajemy kolejno;
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka /calutkie razem z białkiem/
- 2 łyżki cynamonu
3.
- i miksujemy te składniki
następnie;
-podczas miksowania dolewamy /po-malunku/
drugą połowę roztopionego masełka lub margaryny do pieczenia
4.
- teraz pokroimy na drobne kawałeczki 2 tabliczki czekolady,
/czekolada może być z orzeszkami i bakaliamy , albo zwykła mleczna lub ciemna gorzka/
5,
- pokrojoną czekoladkę, wsypujemy do miseczki z mąką i proszkiem do pieczenia,
- i delikatnie mieszamy;
6.
-teraz nadeszła kolej na ;
dosypanie wiórek kokosowych i.
- wspomnianego maku,
7.
- wymieszane składniki w mące ,
dosypujemy do miseczki ze zmiksowaną masą
- mieszając,
8.
- mieszając uzyskujemy takie jak na zdjęciu ciasto,
które jeszcze ręcznie dokładnie modyfikujemy ,
9.
- następnie ,
z ciasta formujemy małe /lub większe kulki/
- w zależności jakie chcemy mieć ciastka/
10.
- teraz układamy uformowane kulki na papierze, rozłożonym na blaszce na której będziemy piec ciasteczka.
- i za pomocą łyżki lekko je przygniatamy
/ formę i kształt ciastek można tworzyć według swoich
upodobań i inwencji oraz fantazji/,
11.
- zaznaczam NIE DŁUŻEJ !!!!
/ ponieważ wtedy ciastka będą twarde,
- a piekąc je ok 12 min, po wyjęciu rozpływają się w ustach/
12.
i gotowe!!!!
- pieguski Makowo- cynamonowe!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz