środa, 9 lutego 2011

SPAGETTI BOLOGNESE -/szybkie i pyszne/- przepis wg. Wloskiego przyjaciela /

SPAGETTI BOLOGNESE -/szybkie z jednego garnka/- przepis mojego Wloskiego przyjaciela /

WITAM SERDECZNIE .



  
DZISIAJ ZAPODAM ,,SUPER,, PRZEPISEK NA SPAGHETTI BOLOGNESE
                   
                     /PASTA ALLA BOLOGNESE/ 







-jest to przepis podpatrzony ,od mojego Włoskiego przyjaciela/kucharza/ który jest specjalistą od ,,RAG'U,, 


TAK- DOKŁADNIE  
,,, ,,RAG'U,, bo we Włoszech okeslenie ,, PASTA alla BOLOGNESE,, jest używane tyko dla obcokrajowców.


TAK JAK I PODOBNO- SPAGHETTI BOLOGNESE , to nazwa i potrawa Amerykańska, bo 
przywieźli ten przepis Amerykanie do Włoch /do Bolonii/podczas II wojny Światowej,,,,
   
-jest to przepis , który niejednokrotnie wypróbowałem, dodając swoje ,podpatrzone u innych kucharzy ,tajniki,,,które dodały wspaniałego smaku tej popularnej, aczkolwiek /przygotowywanej na wiele sposobów potrawie.


UWAGA;
Zaletą tego przepisu jest to że  od początku do końca ,przygotowujemy wszystko /TYLKO /w JEDNYM WIĘKSZYM GARNKU nie zasmiecając sobie kuchni, zbędnymi naczyniami, patelniami itp,,
,


Składnikami między innymi będzie miód 
/ jak w puzniejszych moich przepisach zauważycie ze ,,miodzik,, będzie bardzo często obecny.


Połączenie miodu z ostrymi przyprawami /szczególnie z chilli dodaje wyrazistego smaku potrawom/










SKŁADNIKI;
na 4-5 osób/ ja zawsze połowę sosu zamrażam/
- mięso mielone /do wyboru może byc wołowe , wieprzowe, nawet drobiowe/   500g.
-oliwa z oliwek lub olej rośliny
-pieczarki /  jak kto woli ok, 20-30 szt/
-papryka kolorowa 2- 3 szt. /1 zielona, 1 czerwona, 1 żółta/ ja użyłem tylko zielonej/
-cebula   2- 3 szt.
-czosnek   3 ząbki
-marchew  2- 3 szt
/ opcjonalnie por -ja jednak nie lubię pora, w tej potrawie/
-OREGANO  /łyżka//podstawa!!!/
-tymianek /łyżka/ 
-bazylia  /łyżka/
-estragon /łyżka/
 /najlepsze są świeże /


 PRZYPRAWIAMY OBFICIE-
 PONIEWAŻ  POTRAWA TA MUSI BYC BARDZO ,,AROMATYCZNIE- ZIOŁOWA,,

-pieprz ,sól
-chilli /łyżka/ 
-lub sos Tabasco /wtedy dodajemy mniej wina/
-miód 2 łyżki /opcjonalnie/
-wino czerwone -wytrawne /lampka/-opcjonalnie
 /moim ulubionym winem do Spaghetti jest,, VALAPOLICELLA,, 
-ale dobre są wszystkie typu Cabernet Sauvignon ,najlepiej dostępnym i w Miarę tanim w Polsce ,są  MERLOT,y  . 
Dla przełamania cierpkowatego smaku pomidorów ,zalecam dodać
wino -białe pół- wytrawne.
-pomidory 4-5 szt /świeże/  lub pomidory z   puszki /2 x./
-kilka oliwek
-koncentrat pomidorowy/słoiczek/
-starty ser Parmezan / lub inny Polski ale twardy/


 MÓJ PRZYJACIEL WŁOCH - powiedział że w jego regionie ;
-,,nie może 
 obyć się bez /STARTEGO SELERA/  
 -wiec dla odmiany polecam ,wam spróbować ,jak lubcie to warzywko /   na pewno sos będzie miał bardziej intensywny smak/


OPIS PRZYRZĄDZANIA;


1.
-Kroimy cebulkę , marchew ,czosnek/drobno/
-Kroimy pieczarki i paprykę , oraz oliwki 
 / średnio/
-Kroimy pomidory w ćwiartki /wczesnej obrane  
       ze skórki- zalewając je wrzątkiem ze szczyptą,soli, po odczekaniu 5-8 min, zalewamy zimna woda- i skórka odchodzi sama/


- pomidorki można zmiksować , ja używam ćwiartek, ale  uważam ogólnie że pomidory z puszki są lepszym rozwiązaniem, aczkolwiek w tym przepisie użyłem /świeżych pomidorów- bo 

/zalegały mi w lodówce/




2.
Jak już mamy wszystko pokrojone/po-ćwiartkowane, otworzone  itd./


- Wlewamy olej do większego garnczka i po podgrzaniu wsypujemy kolejno;


  -CEBULKĘ,
   mieszając ,lekko rumienimy



- następnie

  po ok. 4 min, dodajemy MARCHEWKĘ




- mieszamy

  i dusimy wszystko ok. 5 min,


3.
-teraz dodajemy dopiero 
-  MIĘSKO wymieszane z CZOSNKIEM/ i energicznie mieszamy ok ,10 min.
-aż lekko zbrązowieje
4.
- następnie wlewamy rozrobiony ,w cieplejszej wodzie 
- KONCENTRAT POMIDOROWY / wymieszany z łyżeczką sosu chili /zależy ,jak ktos lubi pikantne to więcej ,,,
- i 2 łyżkami MIODZIKU.








 5. 
-  po chwili dodajemy ;


-PIECZARKI pokrojone w cieniutkie plasterki i  -PAPRYKĘ   pokrojoną w cienkie paski lub kostkę








 - oczywiście mieszamy, 
    

6. 
          po ok. 5 min.
   dodajemy POMIDORKI /// w ćwiartkach , lub 
   zmiksowane///, albo te z puszki.




                                                                       


 - teraz wszystko mieszamy ,
              i po ok 3 min, 







                                           

  

  7.
- dolewamy lampkę WINA.

        / heh, wiadomo że raczej wytrawnego
          najlepszy uważam  to ,,MERLOT,,
          /bo jest wszędzie dostępny i tani/,
           


      - chodzi o to aby potrawa wchłonęła
        aromat, winka,
        jeżeli- gdy ,nie mamy wina,
        lub nie chcemy jego w potrawie,,,
        Polecam dodaj LAMPKĘ BULIONIKU 
         /rozpuszczonego z 1  kostki/    
                   
   


- teraz GOTUJEMY  /pod przykryciem/

  PAMIĘTAJCIE ŻE ... sekretem  wspaniałego 
   sosiku Bolognese JEST dłuuugie gotowanie
   od 2 nawet aż do 3 godzin , ///

   WSZYSTKO Zależy OD WASZEGO GUSTU I SMAKU,
potrawa powinna być gęsta,więc gotując dłużej. 
Płyny odparują i sos będzie gęściejszy , jeżeli jest za gęsty dolewamy bulionu,,,,,
          
... ja gotuję ok.2 godz.

8.
w między-czasie wstawiamy makaron , i gotujemy ,,al dente,, /po Włosku to określenie -dosłownie znaczy - ,,na ząb,,

Dla Włochów rozgotowany makaron to ,,profanacja kulinarna,,
makaron ,,al dente,, ,nie może być zbyt miękki, powinien być lekko twardy
 
DO GOTUJĄCEJ WODY WSYPUJEMY SÓL I ,,,
teraz UWAGA !!!
NORMALNIE DO WODY WLEWA SIĘ ŁYŻKĘ OLIWY lecz Włoską tradycją jest, że do spaghetti/tradycyjnego/ makaron ma być kleisty , wiec i tutaj są zdania podzielone.
Więc to zależy od nas samych , czy chcemy aby makaron był kleisty ./ nie dodając oliwy/i na odwrót.






,
Po ugotowaniu zlewamy /NIE ZIMNĄ/ a letnią wodą,,,zatrzymując proces gotowania.

//widziałem kiedyś kucharza który NIE ZLEWAŁ wodą tylko mieszał po wyjęciu- z 1/2 sosu//.


9.

-NASTĘPNIE

odcedzamy

nakładamy na talerzyk, polewamy sosem i posypujemy startym PARMEZANEM


I GOTOWE...

SMACZNEGO!!!


-jak pozostało winko / którego dolewaliśmy do sosu/
, to serwujemy do tego dania 
JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANE.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz