SPAGETTI BOLOGNESE -/szybkie z jednego garnka/- przepis mojego Wloskiego przyjaciela /
WITAM SERDECZNIE .
DZISIAJ ZAPODAM ,,SUPER,, PRZEPISEK NA SPAGHETTI BOLOGNESE
/PASTA ALLA BOLOGNESE/
-jest to przepis podpatrzony ,od mojego Włoskiego przyjaciela/kucharza/ który jest specjalistą od ,,RAG'U,,
TAK- DOKŁADNIE
DZISIAJ ZAPODAM ,,SUPER,, PRZEPISEK NA SPAGHETTI BOLOGNESE
/PASTA ALLA BOLOGNESE/
-jest to przepis podpatrzony ,od mojego Włoskiego przyjaciela/kucharza/ który jest specjalistą od ,,RAG'U,,
TAK- DOKŁADNIE
,,, ,,RAG'U,, bo we Włoszech okeslenie ,, PASTA alla BOLOGNESE,, jest używane tyko dla obcokrajowców.
TAK JAK I PODOBNO- SPAGHETTI BOLOGNESE , to nazwa i potrawa Amerykańska, bo
przywieźli ten przepis Amerykanie do Włoch /do Bolonii/podczas II wojny Światowej,,,,
-jest to przepis , który niejednokrotnie wypróbowałem, dodając swoje ,podpatrzone u innych kucharzy ,tajniki,,,które dodały wspaniałego smaku tej popularnej, aczkolwiek /przygotowywanej na wiele sposobów potrawie.
UWAGA;
Zaletą tego przepisu jest to że od początku do końca ,przygotowujemy wszystko /TYLKO /w JEDNYM WIĘKSZYM GARNKU nie zasmiecając sobie kuchni, zbędnymi naczyniami, patelniami itp,,
,
Składnikami między innymi będzie miód
TAK JAK I PODOBNO- SPAGHETTI BOLOGNESE , to nazwa i potrawa Amerykańska, bo
przywieźli ten przepis Amerykanie do Włoch /do Bolonii/podczas II wojny Światowej,,,,
-jest to przepis , który niejednokrotnie wypróbowałem, dodając swoje ,podpatrzone u innych kucharzy ,tajniki,,,które dodały wspaniałego smaku tej popularnej, aczkolwiek /przygotowywanej na wiele sposobów potrawie.
UWAGA;
Zaletą tego przepisu jest to że od początku do końca ,przygotowujemy wszystko /TYLKO /w JEDNYM WIĘKSZYM GARNKU nie zasmiecając sobie kuchni, zbędnymi naczyniami, patelniami itp,,
,
Składnikami między innymi będzie miód
/ jak w puzniejszych moich przepisach zauważycie ze ,,miodzik,, będzie bardzo często obecny.
Połączenie miodu z ostrymi przyprawami /szczególnie z chilli dodaje wyrazistego smaku potrawom/
SKŁADNIKI;
na 4-5 osób/ ja zawsze połowę sosu zamrażam/
- mięso mielone /do wyboru może byc wołowe , wieprzowe, nawet drobiowe/ 500g.
-oliwa z oliwek lub olej rośliny
-pieczarki / jak kto woli ok, 20-30 szt/
-papryka kolorowa 2- 3 szt. /1 zielona, 1 czerwona, 1 żółta/ ja użyłem tylko zielonej/
-cebula 2- 3 szt.
-czosnek 3 ząbki
-marchew 2- 3 szt
/ opcjonalnie por -ja jednak nie lubię pora, w tej potrawie/
-OREGANO /łyżka//podstawa!!!/
-tymianek /łyżka/
-bazylia /łyżka/
-estragon /łyżka/
/najlepsze są świeże /
PRZYPRAWIAMY OBFICIE-
PONIEWAŻ POTRAWA TA MUSI BYC BARDZO ,,AROMATYCZNIE- ZIOŁOWA,,
-pieprz ,sól
-chilli /łyżka/
-lub sos Tabasco /wtedy dodajemy mniej wina/
-miód 2 łyżki /opcjonalnie/
-wino czerwone -wytrawne /lampka/-opcjonalnie
/moim ulubionym winem do Spaghetti jest,, VALAPOLICELLA,,
Połączenie miodu z ostrymi przyprawami /szczególnie z chilli dodaje wyrazistego smaku potrawom/
SKŁADNIKI;
na 4-5 osób/ ja zawsze połowę sosu zamrażam/
- mięso mielone /do wyboru może byc wołowe , wieprzowe, nawet drobiowe/ 500g.
-oliwa z oliwek lub olej rośliny
-pieczarki / jak kto woli ok, 20-30 szt/
-papryka kolorowa 2- 3 szt. /1 zielona, 1 czerwona, 1 żółta/ ja użyłem tylko zielonej/
-cebula 2- 3 szt.
-czosnek 3 ząbki
-marchew 2- 3 szt
/ opcjonalnie por -ja jednak nie lubię pora, w tej potrawie/
-OREGANO /łyżka//podstawa!!!/
-tymianek /łyżka/
-bazylia /łyżka/
-estragon /łyżka/
/najlepsze są świeże /
PRZYPRAWIAMY OBFICIE-
PONIEWAŻ POTRAWA TA MUSI BYC BARDZO ,,AROMATYCZNIE- ZIOŁOWA,,
-pieprz ,sól
-chilli /łyżka/
-lub sos Tabasco /wtedy dodajemy mniej wina/
-miód 2 łyżki /opcjonalnie/
-wino czerwone -wytrawne /lampka/-opcjonalnie
/moim ulubionym winem do Spaghetti jest,, VALAPOLICELLA,,
-ale dobre są wszystkie typu Cabernet Sauvignon ,najlepiej dostępnym i w Miarę tanim w Polsce ,są MERLOT,y .
Dla przełamania cierpkowatego smaku pomidorów ,zalecam dodać
wino -białe pół- wytrawne.
-pomidory 4-5 szt /świeże/ lub pomidory z puszki /2 x./
-kilka oliwek
-koncentrat pomidorowy/słoiczek/
-starty ser Parmezan / lub inny Polski ale twardy/
MÓJ PRZYJACIEL WŁOCH - powiedział że w jego regionie ;
Dla przełamania cierpkowatego smaku pomidorów ,zalecam dodać
wino -białe pół- wytrawne.
-pomidory 4-5 szt /świeże/ lub pomidory z puszki /2 x./
-kilka oliwek
-koncentrat pomidorowy/słoiczek/
-starty ser Parmezan / lub inny Polski ale twardy/
MÓJ PRZYJACIEL WŁOCH - powiedział że w jego regionie ;
-,,nie może
obyć się bez /STARTEGO SELERA/
obyć się bez /STARTEGO SELERA/
-wiec dla odmiany polecam ,wam spróbować ,jak lubcie to warzywko / na pewno sos będzie miał bardziej intensywny smak/
OPIS PRZYRZĄDZANIA;
1.
-Kroimy cebulkę , marchew ,czosnek/drobno/
2.
Jak już mamy wszystko pokrojone/po-ćwiartkowane, otworzone itd./
- Wlewamy olej do większego garnczka i po podgrzaniu wsypujemy kolejno;
-CEBULKĘ,
mieszając ,lekko rumienimy
po ok. 4 min, dodajemy MARCHEWKĘ
i dusimy wszystko ok. 5 min,
3.
-teraz dodajemy dopiero
- MIĘSKO wymieszane z CZOSNKIEM/ i energicznie mieszamy ok ,10 min.
-aż lekko zbrązowieje
OPIS PRZYRZĄDZANIA;
1.
-Kroimy cebulkę , marchew ,czosnek/drobno/
-Kroimy pieczarki i paprykę , oraz oliwki
/ średnio/
-Kroimy pomidory w ćwiartki /wczesnej obrane
ze skórki- zalewając je wrzątkiem ze szczyptą,soli, po odczekaniu 5-8 min, zalewamy zimna woda- i skórka odchodzi sama/
- pomidorki można zmiksować , ja używam ćwiartek, ale uważam ogólnie że pomidory z puszki są lepszym rozwiązaniem, aczkolwiek w tym przepisie użyłem /świeżych pomidorów- bo
/zalegały mi w lodówce/
2.
Jak już mamy wszystko pokrojone/po-ćwiartkowane, otworzone itd./
- Wlewamy olej do większego garnczka i po podgrzaniu wsypujemy kolejno;
-CEBULKĘ,
mieszając ,lekko rumienimy
- następnie
- mieszamy
3.
-teraz dodajemy dopiero
- MIĘSKO wymieszane z CZOSNKIEM/ i energicznie mieszamy ok ,10 min.
-aż lekko zbrązowieje
4.
- następnie wlewamy rozrobiony ,w cieplejszej wodzie
- KONCENTRAT POMIDOROWY / wymieszany z łyżeczką sosu chili /zależy ,jak ktos lubi pikantne to więcej ,,,
- i 2 łyżkami MIODZIKU.
5.
- po chwili dodajemy ;
-PIECZARKI pokrojone w cieniutkie plasterki i -PAPRYKĘ pokrojoną w cienkie paski lub kostkę
- oczywiście mieszamy,
- następnie wlewamy rozrobiony ,w cieplejszej wodzie
- KONCENTRAT POMIDOROWY / wymieszany z łyżeczką sosu chili /zależy ,jak ktos lubi pikantne to więcej ,,,
- i 2 łyżkami MIODZIKU.
5.
- po chwili dodajemy ;
-PIECZARKI pokrojone w cieniutkie plasterki i -PAPRYKĘ pokrojoną w cienkie paski lub kostkę
- oczywiście mieszamy,
6.
po ok. 5 min.
dodajemy POMIDORKI /// w ćwiartkach , lub
zmiksowane///, albo te z puszki.
/ heh, wiadomo że raczej wytrawnego
najlepszy uważam to ,,MERLOT,,
/bo jest wszędzie dostępny i tani/,
- chodzi o to aby potrawa wchłonęła
aromat, winka,
jeżeli- gdy ,nie mamy wina,
lub nie chcemy jego w potrawie,,,
Polecam dodaj LAMPKĘ BULIONIKU
/rozpuszczonego z 1 kostki/
po ok. 5 min.
dodajemy POMIDORKI /// w ćwiartkach , lub
zmiksowane///, albo te z puszki.
- teraz wszystko mieszamy ,
i po ok 3 min,
7.
- dolewamy lampkę WINA./ heh, wiadomo że raczej wytrawnego
najlepszy uważam to ,,MERLOT,,
/bo jest wszędzie dostępny i tani/,
- chodzi o to aby potrawa wchłonęła
aromat, winka,
jeżeli- gdy ,nie mamy wina,
lub nie chcemy jego w potrawie,,,
Polecam dodaj LAMPKĘ BULIONIKU
/rozpuszczonego z 1 kostki/
- teraz GOTUJEMY /pod przykryciem/
PAMIĘTAJCIE ŻE ... sekretem wspaniałego
sosiku Bolognese JEST dłuuugie gotowanie
od 2 nawet aż do 3 godzin , ///
WSZYSTKO Zależy OD WASZEGO GUSTU I SMAKU,
potrawa powinna być gęsta,więc gotując dłużej.
Płyny odparują i sos będzie gęściejszy , jeżeli jest za gęsty dolewamy bulionu,,,,,
... ja gotuję ok.2 godz.
8.
w między-czasie wstawiamy makaron , i gotujemy ,,al dente,, /po Włosku to określenie -dosłownie znaczy - ,,na ząb,,
Dla Włochów rozgotowany makaron to ,,profanacja kulinarna,,
makaron ,,al dente,, ,nie może być zbyt miękki, powinien być lekko twardy
DO GOTUJĄCEJ WODY WSYPUJEMY SÓL I ,,,
teraz UWAGA !!!
NORMALNIE DO WODY WLEWA SIĘ ŁYŻKĘ OLIWY lecz Włoską tradycją jest, że do spaghetti/tradycyjnego/ makaron ma być kleisty , wiec i tutaj są zdania podzielone.
Więc to zależy od nas samych , czy chcemy aby makaron był kleisty ./ nie dodając oliwy/i na odwrót.
,
Po ugotowaniu zlewamy /NIE ZIMNĄ/ a letnią wodą,,,zatrzymując proces gotowania.
//widziałem kiedyś kucharza który NIE ZLEWAŁ wodą tylko mieszał po wyjęciu- z 1/2 sosu//.
9.
-NASTĘPNIE
odcedzamy
nakładamy na talerzyk, polewamy sosem i posypujemy startym PARMEZANEM
I GOTOWE...
SMACZNEGO!!!
-jak pozostało winko / którego dolewaliśmy do sosu/
, to serwujemy do tego dania
JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz