JAK WCZESNEJ PISAŁEM ,,, CHILLI PLUS MIÓD TO JEST WSPANIAŁE ZESTAWIENIE !!!!!! WIELU POTRAWACH ///
...OSTRY SMAK CHILLI I SŁODZIUTKI MIODZIK ,
TE DWA SKŁADNIKI WYMIESZANE RAZEM SĄ PRZEPYSZNE JEST TO NA PRAWDĘ WSPANIAŁE ZESTAWIENIE///
TAKĄ GLAZURĄ ,,WYBALSAMOWANE,, UDKA MAJĄ SOCZYSTY SMAK ,PONIEWAŻ GLAZURA NIE SPŁYWA -TYLKO ODPOWIEDNIO WNIKA PODCZAS PIECZENIA W GŁĄB MIĘSKA.
SKŁADNIKI;
- UDKA Z KURCZAKA / 6 szt/
-CZOSNEK /3 ząbki/
-PRZECIER POMIDOROWY / 1 mała puszka/
- KETCHUP/ 3 ŁYŻKI/
- TABASCO lub Ocet winny / 3 łyżki/
-Miód / 4 łyżki/
-OLIWA Z OLIWEK lub OLEJ ROŚLINNY / 3 łyżki
-SOS CHILLI /łyżka/
-PRZYPRAWY
-papryka słodka / 1 łyżka/
-sól
OPIS PRZYRZĄDZANIA;
1.
Udka myjemy , czyścimy , wycinamy błony, /opcjonalnie ciągamy Skórę -
/-ja ściągam, ponieważ wolę w bez /
2.
Następnie suszymy ręcznikiem papierowym , i nacinamy w 4-5 miejscach.
3.
Teraz- nacieramy delikatnie solą i odstawiamy na kilkanaście minut.
4.
W tym czasie podgrzewamy w garnczku miód i dodajemy do niego ;
koncentrat, ketchup, chilli i /STARTY CZOSNEK/ oraz paprykę,i olej /oliwę/
Wszystko mieszamy aż się składniki połączą i uzyskamy gęstą konzystencję.
5.
Po ostygnięciu ,,, dokładnie smarujemy udko, z obydwu stron, wcieramy marynatę tak aby wypełniła wszystkie ponacinane szczelinki.
6.
i odstawiamy do lodówki na 2 godziny/
/ja odstawiam na całą noc-
oczywiście marynuję dzień wcześniej///
7.
Po wyjęciu z lodówki,,,
-wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach / ok 45 min/
8.
Wyjmujemy i podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami, frytami lub ryżem,,,
Mięsko Pięknie odchodzi od kosci i jest soczyste,,,
SMACZNEGO,,,
i oczywiście suróweczką , której na zdjęciu nie ująłem...
na zdjęciu mięsko wygląda na suche
ale w środku ZAPEWNIAM jest SOCZYSTE !!!!!
i o to właśnie chodzi,,,,,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz