środa, 9 lutego 2011

PIECZONE UDKA KURCZAKA W PYSZNEJ GLAZURZE MIODOWO-PIKANTNEJ



JAK WCZESNEJ PISAŁEM ,,, CHILLI PLUS MIÓD TO JEST WSPANIAŁE ZESTAWIENIE !!!!!!  WIELU POTRAWACH  ///
...OSTRY SMAK CHILLI I SŁODZIUTKI MIODZIK  ,
TE DWA SKŁADNIKI WYMIESZANE RAZEM SĄ PRZEPYSZNE JEST TO NA PRAWDĘ WSPANIAŁE ZESTAWIENIE///
TAKĄ GLAZURĄ ,,WYBALSAMOWANE,, UDKA MAJĄ SOCZYSTY SMAK ,PONIEWAŻ GLAZURA NIE SPŁYWA -TYLKO ODPOWIEDNIO WNIKA PODCZAS PIECZENIA W GŁĄB MIĘSKA.




SKŁADNIKI;

- UDKA Z KURCZAKA / 6 szt/
-CZOSNEK /3 ząbki/
-PRZECIER POMIDOROWY / 1 mała puszka/
- KETCHUP/ 3 ŁYŻKI/
- TABASCO  lub Ocet winny / 3 łyżki/
-Miód / 4 łyżki/
-OLIWA Z OLIWEK lub OLEJ ROŚLINNY / 3 łyżki
-SOS CHILLI /łyżka/ 
-PRZYPRAWY
-papryka słodka / 1 łyżka/
-sól



OPIS PRZYRZĄDZANIA;

1.
Udka myjemy , czyścimy , wycinamy błony, /opcjonalnie ciągamy Skórę - 
/-ja ściągam, ponieważ wolę w bez /



2.
Następnie suszymy ręcznikiem papierowym , i nacinamy w 4-5 miejscach.





3.
  Teraz- nacieramy delikatnie solą i odstawiamy na kilkanaście minut.

4.
 W tym czasie podgrzewamy w garnczku miód i dodajemy do niego ;
 koncentrat, ketchup, chilli i /STARTY CZOSNEK/ oraz paprykę,i olej /oliwę/ 
 Wszystko mieszamy aż się składniki połączą i uzyskamy gęstą konzystencję.

5. 
 Po ostygnięciu ,,, dokładnie smarujemy udko, z obydwu stron, wcieramy marynatę tak aby wypełniła wszystkie ponacinane szczelinki.


6.
 i odstawiamy do lodówki na 2 godziny/ 

     /ja odstawiam na całą noc-

oczywiście marynuję dzień wcześniej///






7.
Po wyjęciu z lodówki,,, 
-wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach / ok 45 min/




8. 
 Wyjmujemy i podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami, frytami lub ryżem,,,
 Mięsko Pięknie odchodzi od kosci i jest soczyste,,, 

  
SMACZNEGO,,,


i oczywiście suróweczką , której na zdjęciu nie ująłem...


na zdjęciu mięsko wygląda na suche
 ale w środku ZAPEWNIAM   jest SOCZYSTE !!!!!


i o to właśnie chodzi,,,,,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz